donderdag 1 maart 2012

Onderzoek naar Jan Kruijer


Sinds een tijdje is het CHC aanjager van een werkgroep die onderzoek doet naar de architect Jan Kruijer. De aanleiding was het boek dat in 2008 verscheen: Van glas in lood en bakstenen, een uitgave van het CHC en Profiel uitgeverij. Samen met Wieke Horneman struinde ik het Oldambt af naar mooie panden die in de Amsterdamse school pasten of daar elementen van hadden. We kwamen regelmatig Jan Kruijer tegen, in Pekela maar ook samen met Visker in Winschoten. Ik was geboeid door zijn stijl en uitgedaagd door wat ik over hem las: er zou weinig over hem bekend zijn. Dat vond ik verbazend; de man leefde in de 20e eeuw, had een bedrijf en was wethouder voor de Vrijzinnig Democratische Bond. Daar moet iets meer over te vertellen zijn.

Een aantal mensen uit Pekela nam contact op met de uitgeverij. Het bleek dat zij al een tijd rond liepen met de gedachte om een boek te maken over Kruijer. We kwamen samen aan tafel, en daar ontstond de werkgroep.

Inmiddels is het onderzoek in volle gang. Meer dan 100 bouwwerken zijn er van hem gevonden in de bouwvergunningen. Tijdens interviews kwamen er familiefoto's uit de kast en tekeningen die Kruijer heeft gemaakt. Fotografen ging op pad om de panden vast te leggen. Zij slaagden er soms in om ook binnen enkele plaatjes te schieten: 

Trapopgang met het bekende houtsnijwerk
De katholieke school in Pekela

En de trap in de school
Het eerste pand van Kruijer


Aan de andere kant van het kanaal.

Glas in lood ergens in Winschoten


Het glas in lood van het voormalig kantoor van Visker
De bekende details.
We brengen het boek op 22 september dit jaar uit. Ik zal er zo nu en dan iets over schrijven.

Geen opmerkingen: