woensdag 5 november 2014

Criminele zaken.

Het boek is bij de drukker! 22 Verhalen uit de geschiedenis van het Oldambt, verdeeld over drie delen.

Het eerste deel wordt geheel gevuld met een zedenzaak. Schoolmeester Eerardus Geerts Knoop uit Scheemda werd beschuldigd van onzedelijke handelingen en het tonen van zijn libiduneusheid aan het kleine meisje Hiska Hesse. Hij ontkende in alle toonaarden en beschuldigde de rechtbank van onzorgvuldigheid, achterklap en partijdigheid. Maar het mocht niet baten: Knoop wordt verbannen en bij Bareveld over de grens met Drenthe gezet.

In het tweede deel komen de Oranjegezinden,, de patriotten en de Fransen in beeld. Ze vechten met elkaar, geven elkaar aan, slaan op de trom, plunderen huizen en betalen met vervalst geld. 1795 Alleen, het jaar dat de Fransen kwamen, had al bijna 10% van alle zaken in het Oldambt van 1750 tot net na de eeuwwisseling.

Het derde deel brengt ons in contact met het leven van alledag. De gestolen was, de ruzies, moord en bedelarij, de ontevredenheid, een dievegge op de vlucht over de Dollard. Noem het maar op. Bijzondere verhalen die een heel persoonlijk licht werpen op de periode. Zoals Paul Brood afgelopen vrijdag tijdens zijn lezing zei: je kunt de mensen en de tijd niet beter leren kennen dan in de gerechtelijke archieven.

Het boek verschijnt op 22 november en wordt dan gepresenteerd in de kerk van Wedde om 10:00 uur 's morgens. Iedereen is uitgenodigd.

2 opmerkingen:

Rampjaar zei

Lijkt me heel interessant maar ik weet niet of ik het kan halen. Waar is het boek verder te krijgen?

Marianne Kruijswijk zei

Je kunt ons een mail sturen met je gegevens en dan sturen wij je een boek. Je kunt ook bij de Bruna in Winschoten terecht.