donderdag 29 oktober 2009

Vestingen en schansen

Afgelopen zaterdag was de eerste excursie in de serie '500 jaar Oldambt'. Ik had het al aangekondigd in mijn stukje over de Week van de Geschiedenis. Het was een mooie herfstdag. De paraplu kon dicht blijven.

Met een groep van 17 mensen reden we via Heiligerlee naar Oudeschans. Onderweg bezochten we nog een puntje van de Nederlandse grens waar nog twee kleine schansen liggen uit de Franse tijd. In Oudeschans vertelde Edo Edens over de geschiedenis van de vesting. We bezochten het Dodenbastion en het museum.

Daarna vertrokken we naar Nieuweschans. In het museum legde Nans Kolff uit hoe het nu zit met alle vestingen een schansen in het landschap. Waarom liggen ze waar ze liggen en waarom zijn ze op dat moment gebouwd? Daarna toonde Nans ons wat we nog kunnen zien in Nieuweschans van de vesting. Dat was nog verrassend veel.

Als je je voorstelde hoe klein het eigenlijk allemaal was, en hoe dicht opeen gepakt, geeft het wel een gevoel van beklemming. Dat in tegenstelling tot het uitzicht vanaf de wal. Zo was er toch weer evenwicht.

Geen opmerkingen: