woensdag 22 augustus 2012

Rondje Nieuwolda

Onlangs had ik bezoek van een vriend uit Maastricht. Ooit was hij mijn begeleider bij mijn museumstage in Kerkrade. Het Industrion, nu Continium, was toen in opbouw. Ik deed onderzoek naar het ontstaan van de vakbeweging. Hij deed toen een van zijn vele onderzoeken (naar stroopproductie). Inmiddels is hij een specialist op de geschiedenis van de mijnen. Continium heeft een motor in de collectie van Verwer uit Nieuwolda. Logisch dus dat mijn vriend Nieuwolda in het echt wilde zien. Reden voor een nieuw rondje door het Oldambt, Nieuwolda dit keer.

Bij gemaal de Hoogte is een prachtig uitzicht over het graan daar het lint van Midwolda in de verte. Het is, wat mij betreft, één van de mooiste stukjes van het Oldambt, daar bij het gemaal. Het water, het uitzicht over het graan en de wijdse rust.


We stoppen even om wat te drinken en om te vragen wie iets meer weet over Verver, de bouwer van de motoren in Continium. Verver zit aan het begin van het dorp, maar er waren ook andere smeden in het dorp.
Als we het café nog even goed bekijken, zien we dat het voorste gedeelte met de etalages duidelijk uit een andere tijd stamt dan het oorspronkelijke gebouw. De pui heeft de kenmerken van de Jugendstil die je bij veel winkelpanden van rond 1900 ziet. 

Voormalige kruidenier van Klei

Op deze foto staat het pand dat we zoeken. Dit soort panden staan er veel in Groningen. Het helpt ons dus niet echt verder.Dit is het oudste pandje dat we aantreffen aan het begin van het dorp. Geen gelijkenis dus. 
Garage Verwer

Aan de overkant van de straat lijkt het huis wel op de oude foto's. Maar als we beter kijken blijken er toch meer verschillen te zijn. We besluiten het dorp door te rijden om andere panden te bekijken.

Het huis van aannemer Mulder. 
Daarbij komen we langs een paar mooie voorbeelden van de architctuur van de Amsterdamse School, zoals deze garage.


Garage Ritsema
Het oude gemeentehuis van Nieuwolda ligt ook op de route. Boven de rij vierkante raampjes hebben ooit letters gezeten. Het is een mooi pand, met in de nog van de gevel nog het wapen van de voormalige gemeente. 


 Oude foto's van het gemeentehuis van Nieuwolda zoals het vroeger was, staan op de Beeldbank van Groningen.

Verderop zien we nog een pand dat wel eens het Ververpand kunnen zijn. Terwijl mijn vriend uitgebreid foto's maakt, kijk ik verder in de omgeving

Smederij Smid
Daar zie ik dit pand. Het is wat vervallen. Het roept vragen bij mij op. Was het ooit een woonhuis en is het verbouwd tot schuur? Is het een bedrijfspand geweest? Ik ga ik verder naar op zoek. Daar hoort u dus nog over. 5 opmerkingen:

R.H. Verwer zei

Bij toeval kwam ik op deze site over het rondje Nieuwolda. Het door u gezochte pand bestaat niet meer, het is in 1987 afgebroken, het adres was Hoofdweg West 37. De motor in Kerkrade was van mijn voorouders.
Wellicht heb ik u hiermee verder geholpen.
Renny Verwer, eigenaar Garage Verwer aan de Hoofdweg West 40 te Nieuwolda

Unknown zei

De onderste twee fotos zijn van de voormalige Oosterschool, nieuwolda Oost. In gebruik bij smid smit.

Tineke Geurts zei

Hallo, is er iemand die nog iets weet over het Cafe van Geert Weerts rond 1945-1950 in Nieuwolda? Het cafe is uiteindelijk afgebrand....Ik ben op zoek naar info voor mijn ouders.

Tineke Geurts zei

Ook ben ik op zoek naar informatie of een foto van het huis aan de Wilgenstraat 2 van destijds....Daar hebben mijn opa en oma gewoond ( Bouwina Moerker en Geert Weerts )

Unknown zei

Volgens mij is het heel vroeger een school geweest dieschuur van smederij Smid