donderdag 19 april 2012

Fotoboek van gemeente Scheemda

In 1932 nam de burgemeester van gemeente Scheemda afscheid. Hij was 65 jaar geworden. Bij de gelegenheid kreeg hij een album aangeboden. Hij sloot een carrière afZijn kleinzoon, ook een Eisso Braak, had het album in de kast liggen. Het is voor hem tijd geworden om op te ruimen, vond hij. Het album mocht naar ons, met nog andere documenten. Gistermorgen kwamen hij en zijn vrouw langs met een krat vol spullen.

Het album met het logo van de voormalige gemeente Scheemda.

Zo krijg je het niet meer tegenwoordig, wat een verrassing toen ik dit zag!

In het album staan foto's van alle dorpen in de toenmalige gemeente.Van de scholen, de kerken en andere openbare gelegenheden. Wonderlijk genoeg ook van de woonhuizen van de wethouders en het hogere gemeentepersoneel. De voormalige gemeente Scheemda (tot 1989) was niet erg zuinig op oude foto's. De collectie is zeer beperkt. Dat is nu een beetje goed gemaakt. We hebben nu bijvoorbeeld een foto van de burgemeesterskamer, de raadszaal en de secretarie van de jaren dertig.

Naast dit album kregen we nog een leporelloboekje van Winschoten, een album met krantenknipsels van de burgemeester en een doos vol glasnegatieven. De zoon van de burgemeester, de vader dus van de Eisso die de spullen kwam afgeven, was een gepassioneerd fotograaf.

En dan nog dit: printing on demand in 1916.

"Kl. heeft gauw even een ansicht voor jou afgedrukt dan kon je het zien"
Een ochtend schatgraven aan het begin van mijn CHC-werkweek. Dat wil ik iedere week wel.

3 opmerkingen:

Gelkinghe Groninganus zei

Stilistisch is die inderdaad prachtige boekband eind 19e-eeuws. Ik denk dat er een vrij oude boekbinder aan het werk is geweest, maar dat zou je kunnen checken door de gemeente-rekening en de gestreken blijken van dat jaar na te pluizen.

Marianne Kruijswijk zei

Waarom denk je dat de boekbinder oud was? Zij stijl is toch voor die tijd erg modieus?

Marianne

Gelkinghe zei

De stijl op foto 2 (dacht eerst de boekband) was gangbaar voorafgaand aan de Jugendstil. Als ik er een datering aan moet geven: 1880-1895. Boek is echter uitgereikt in 1932, wanneer je iets van Art Deco zou verwachten, wat dit niet is. Daarom denk ik dat de boekbinder oud was.