woensdag 9 mei 2012

Hulde aan de jubilaris

Enige tijd geleden kregen we twee foto's toegestuurd, een familieportret en een groepsfoto. De foto's zijn gekocht op een rommelmarkt in een Rotterdamse kerk. De foto's zijn genomen in Groningen en Winschoten. Daarom kregen we ze toegestuurd. Meer dan dit, en dat er ook een collectie van dominee Oberman te koop was op de rommelmarkt, konden de kopers ons niet vertellen.

De familie Oberman, bekenden van de kopers, herkenden de mensen op de foto's niet. Wie goed kijkt, ziet gelijkenis tussen de vader op de ene foto en de man op de preekstoel op de andere. Mogelijk gaat het dus om dezelfde man. En dan begint de speurtocht.


De mensen aan wie ik de foto tot nu toe heb laten zien herkennen het kerkgebouw noch de mensen. Het enige aanknopingspunt dat we nu nog hebben is de tekst op de preekstoel: Hulde aan de jubilaris 1872-191.. Voor het laatste getal hangt net een slinger. Er moet een predikant zijn geweest in de regio rond Winschoten die een 40 of 45-jarig jubileum had in 1912 0f 1917. Een kort onderzoekje in de historische krantenbank van de Koninklijke bibliotheek levert geen naam op.Wel kwam het voor dat een dergelijk jubileum de kranten haalde. Dit jubileum niet, of in ieder geval niet de kranten die de KB beschikbaar stelt. Op de Beeldbank Groningen staan meer dan 1000 foto's van kerkinterieurs, maar geen daarvan lijkt op het gebouw dat wij zoeken.

Het blijft een zoektocht. We zouden heel graag willen weten om welke kerk en welke predikant het gaat. Heeft u een idee? Stuur een mailtje naar chcoldambt@gmail.comWij wachten af......

Geen opmerkingen: