vrijdag 14 september 2012

OMD Westerlee (fotoverslag)

Dorpsbelangen Westerlee heeft een uitgebreid programma dit jaar. Onderweg naar de markt over boomonderhoud, rijd ik langs een huis waar een hoogwerker voor staat. De hoogwerker is voor de gelegenheid gratis beschikbaar gesteld door Gjaltema.
Op de hoogwerker kan ik zien hoe een koperen dak wordt gemaakt en hoe het er van boven uit ziet. Bijzonder interessant hoe op een vrij eenvoudige manier het krimpen en uitzetten van het koper wordt opgevangen. Ik krijg het allemaal zeer vakkundig uitgelegd door de vader van de eigenaar.  


 Eenmaal boven, heb ik nog maar wat plaatjes gemaakt van het omliggende landschap.




Het was ook mogelijk om allerlei details te zien, die nog in restauratie waren.




Op de markt proef ik een jam van Westerlese kers en aalbessen en laat ik voor mezelf een bezem maken van berkentakken. Je schijnt er heel goed sneeuw mee te kunnen vegen. Het onderhoud is ook heel makkelijk: gewoon zo nu en dan in de regen leggen. De bezembinder is lid van de Onstwedder Garven. Ik had in de krant gelezen dat ze derde waren geworden bij het Nederlands kampioenschap vlegeldorsen. Tijdens het binden van de bezem word ik bijgepraat over de regels.
Daarna breng ik een bezoek aan de kerk. Allerlei kunsthandwerken zijn daar te zien. Ik raak aan de praat met leden van Dorpsbelangen. Ze praten me bij over de nieuwe beplanting van de bosranden die ze op het oog hebben. En over de medewerking die ze krijgen van Staatsbosbeheer. Een mooie samenwerking tussen het dorp en de 'overheid'.


Op het kerkhof wordt hard gewerkt in het kader van Kerken in het Groen. Hier en daar is goed te zien dat dat absoluut nodig is.
Op andere plekken is het prachtig. Of zijn ze daar al klaar? Ik weet het niet.

In de kerk ligt een groot aantal komkommers. Als je zin hebt, mag je er één meenemen. Ik ruil ze voor een aantal koeken dat ik nog heb van de opening in het Sterrebos. Dat lijkt me een goede ruil. Om drie uur moet ik echt weg. Mijn nichtje is jarig en daarvoor moet ik naar Almere. Ik had natuurlijk nog van alles willen zien, maar blijf overal altijd te lang hangen: het is zo gezellig, al die gesprekken met vrijwilligers met een groot hart voor de geschiedenis en de omgeving. Zo is de Open Monumentendag bedoeld. Dus, eigenlijk ben ik erg tevreden.


Geen opmerkingen: