maandag 15 oktober 2012

Brand in Winschoten

De rust lijkt weer wat teruggekeerd nu er verdachte van de golf van branden is opgepakt. Er brandt regelmatig iets in Winschoten, maar het was wel ongewoon veel de laatste tijd. Ik hoorde van verschillende kanten dat het toch wel jammer is dat Winschoten juist hiermee in het landelijk nieuws moet komen. En niet met zoiets moois als het Rosarium bijvoorbeeld.

Er zijn in het verleden behoorlijke branden geweest in Winschoten, die nog wel eens onderwerp zijn van gesprek. Eén van die branden legde een groot deel van hotel Dommering in as. Sommige mensen praten over voor of na de brand van Dommering. Dat is niet gek, Dommering was een beeldbepalend gebouw en een centrum van activiteit in de stad.

De inktfabriek de GEMBO vloog een keer in de fik en strooide de straten onder het zwarte poeder. Iedereen had zwarte zolen. In de meubelfabriek brak er in 1962 brand uit. Dat waren branden die niet waren aangestoken, maar door pech of nalatigheid ontstonden. Dat is toch anders. Wellicht gaan de laatste weken de geschiedenis in als die keer dat Winschoten het nieuws haalde met de branden.

Gelukkig is er naast deze vernieling ook behoud: de stichting oud brandweermateriaal Winschoten. Cultuurhistorie van de brand. Blauwe Stad TV maakte er een afleving over bij Beeldend Verleden:

Geen opmerkingen: