vrijdag 22 maart 2013

Lustrumlezingenmarathon


Het eerste Lustrum

Op 3 april 2013 bestaat het Cultuurhistorisch Centrum 5 jaar. Dit vieren we op 6 april met tal van activiteiten, waaronder een Lezingenmarathon:

  • 9.45 uur: Opening van het Lustrum door Wethouder Bard Boon. Hij zal het startsein geven voor de eerste lezing. Wil van der Lelie deed onderzoek naar het leven en werk van de Winschoter arts Haakma Tresling. Deze man had onderzocht hoe de cholera zich in de negentiende eeuw had verspreid door Winschoten, en besloot zich daarna in te zetten voor de volksgezondheid. Wil van de Lelie plaatst het verhaal van Haakma Tresling in een berder kader van de strijd voor verbetering van de levensomstandigheden van de lagere klassen.
  • 10.45 - 11.30 uur: Engel Nijboer vertelt verhalen uit de archieven van het Burgelijk Armbestuur, die hij de afgelopen jaren heeft bestudeerd. Dit geeft ons vaak een zeer intiem beeld van het dagelijks leven van de armen in de negentiende en de vroege twintigste eeuw.
  • 11.45 - 12.30 uur: Robert Jalink geeft een overzicht van de archeologische ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar. Een oud paadje in het centrum van Winschoten haalde de krant en de oude Bruggeschans kon verder worden herbouwd. Dit, en meer, passeert de revue in de archeologische update van het Oldambt.
  • 12.45 - 13.30 uur: Hans Smits en Dirk Wiggerink leggen voor herinniringskamp Westerbork verhalen vast van de trein die de Joden en andere gevangen naar Duitsland bracht. De trein reed dwars door het Oldambt. Daarnaast deden zij onderzoek naar de kampen in de regio.
  • 13.45 - 14.30 uur: Jan Pieter Koers heeft door de jaren heen vele onderwerpen uit de geschiedenis van het Oldambt bestudeerd en daarover gepubliceerd. Hij mag dus op een dag als vandaag niet ontbreken. Dit keer vertelt hij een verhaal met de titel 'Van Pauselijk gezag tot de eigen bevinding'. 
  • 14.45 - 15.30 uur: Jan Groenbroek is een groot kenner van het Gronings en de Groninger literatuur. Hij was intensief betrokken bij de vaststelling van het Algemeen Beschaafd Gronings. Hij zal zijn kennis over taal en literatuur in Groningen, en speciaal het Oldambt, met ons delen.  
  • 15.45 - 16.30 uur: Willem Friedrich presenteert een aantal verhalen uit zijn nieuwe boek, dat dit jaar uit zal komen. De verhalen zijn een combinatie van zijn eigen herinneringen, interviews met Oldambtster van de afgelopen decennia en onderzoek in archieven.
Toegang voor de eerste en de tweede lezing bedraagt € 5,00 per lezing. Gaat u naar de derde lezing, dan betaalt u voor die lezing € 3,50. Een passe par tout voor alle lezingen kost € 15,00. Kaarten kunnen vooraf worden gekocht bij het CHC Oldambt, of op de dag zelf aan de zaal. 

Geen opmerkingen: