donderdag 13 juni 2013

Voor de drost (1) Onzedelijkheden

Logementhoudster Maria heeft niet zo'n goede naam in Winschoten. De kerkenraadsleden zijn bezorgd over haar. Op een ochtend gaan vier leden gezamenlijk naar haar huis en stormen binnen. Daar blijkt dat hun bezorgdheid misschien wel terecht was: Maria ligt in de bedstee met haar zwager, Kasper Vos, die weduwnaar is, en haar dochter. Zij vinden dit een zaak voor de drost in Zuidbroek. Dergelijke onzedelijkheid moet bestreden worden.

Dit verhaal is een van de 292 rechtszaken die speelden in de tweede helft van de achttiende eeuw in het Oldambt. Uit het onderzoek blijkt wel dat de kerk zich regelmatig met de rechtsgang bemoeide. Verder zien we veel diefstal, een aantal moorden, mishandelingen en oplichting. En dan zijn er de oproerkraaiers die zich verzetten tegen de overheid, vooral tegen de Fransen. Een oranje lint op een hoed was al genoeg om vervolgd en verbannen te worden. En riep de Friese schipper Rense Roebens nu Oranje boven! of 'Oranjeboom'? Zes jaar verbanning was zijn lot.....

Van alle verhalen maken we een boek, en we doen er nog veel meer mee. Nu het onderzoek, volgend jaar de echte resultaten. Zo nu en dan zal hier een kort verhaaltje verschijnen uit de archieven van de drost. We laten iedereen graag meegenieten van de verhalen die wij tegenkomen.

Geen opmerkingen: