woensdag 3 juli 2013

Jeugdjournaal

Vanmiddag werd er gebeld door iemand van de gemeente. Hij had het jeugdjournaal aan de telefoon gehad over het brugpiepen in Nieuwolda. Morgen gaan ze daar opnames maken. Het is daar de gewoonte om snoep te strooien op het schoolplein. De vraag was waar de gewoonte vandaan kwam.

Dat werd een belrondje. Eerst sprak ik het voormalig hoofd van de school in Nieuwolda, nu molenaar van Molen Edens. Hij kon met de oorsprong van het gebruik niet vertellen. De gewoonte bestond al toen hij les begon te geven aan de dorpsschool. Wel hielp hij me aan de naam van een lerares die er al was toen hij kwam. Deze vrouw had als kind ook op de school gezeten.

Na wat speurwerk kreeg ik haar aan te telefoon. Ze vertelde dat de gewoonte er nog niet was toen zij zelf naar school ging. Toen zij in 1970 aan de school kwam werken was het gebruik er al. Het is er dus al 43 jaar. Voordat ze in Nieuwolda kwam werken, was ze onderwijzeres in Termunten en daar kenden ze het strooien niet. Haar dochter werkt in Beerta, waar ook gestrooid wordt, en via een schoonzoon hoorde ze dat in Zuidbroek de gewoonte van het strooien ook bestaat.

Meer kon ze mij niet vertellen. De vraag blijft dus of het een lokaal gebruik is. Ik wees de redactie van het Jeugdjournaal op het Meertensinstituut. Maar ja, voor een uitzending die morgen opgenomen wordt, is het misschien aan de late kant. Wie weet komen we er ooit nog achter. In ieder geval gaan we morgen het Jeugdjournaal kijken.

Geen opmerkingen: