donderdag 4 maart 2010

Tsjerkjes schippers

De Blauwe Schuit of de schippers, schepelingen en vrienden van de Blauwe Schuit, ze zijn in Nederland redelijk bekend. In Winschoten ligt dat anders. Veel mensen, ook historici, hebben niet van hen gehoord. Tsjerkje vindt dat jammer. Het is toch bijzonder dat de beroemde Chassidische Legendes van Hendrik Werkman hun oorsprong vinden in Winschoten! Daarom kwam ze vorig jaar bij me langs om samen met mij te kijken of we daar iets aan kunnen doen.

Het leek haar prachtig om er een theatervoorstelling van te maken. Daarom nodigden we Hans Elbersen, theatermaker uit de regio, uit om er over te praten. Na een uurtje waren we het eens: een theaterstuk wordt het niet. Wat dan?

Ik vraag Engel en Jantje erbij. Zij willen allebei zo nu en dan wel een klus doen voor het CHC, als andere werkzaamheden het toelaten. Ze horen bij mijn 'freelance-vrijwilligers'. We overleggen over de mogelijkheid om een project te doen op de middelbare scholen. Het is leuk, maar voor volgend jaar: het programma over de oorlog ligt voor dit jaar al vast. Wat gaan we dan doen? Ik stel voor om een documentaire te maken. Daar gaan we mee aan de slag.

Wil RTV-Blauwe Stad de opnames wel maken? Wat gaan we vertellen? Welke beelden hebben we? Waar zitten de kenners? Wat zijn leuke lokaties? Zijn er nog schippers of hun nazaten in leven? Het belangrijkst is wel: wat willen we precies vertellen?

Op dit moment zijn we druk bezig met het verzamelen van informatie over de Blauwe Schuit. Er komen met regelmaat mailtjes langs over vondsten en mensen die wel willen meewerken. Het is al met al een spannende klus. Nog even en het zijn ook onze schippers geworden.

Geen opmerkingen: