vrijdag 5 maart 2010

Discussie bij de thee

Iedere eerste vrijdag van de maand organiseren we 'Beelden bij de thee'. Rond theetijd zijn mensen welkom in het CHC voor een presentatie over een historisch onderwerp. Eens in de zoveel tijd kijken we oude foto's. Voor de foto's van Winschoten krijg ik altijd hulp van Alje Boelens. We kiezen samen een serie foto's uit de collectie van de gemeente en maken daar een presentatie van.

Alje is lid van het gilde van de stadsgidsen. De leden van dit gilde verzorgen rondleidingen door Winschoten. Iedere woensdagmiddag om 14.00 uur begint er een wandeling. Iedereen kan aansluiten. Een gids is dus de aangewezen persoon om de foto's te presenteren. Het was Aljes derde presentatie voor het CHC.

Dit keer bekijken we Winschoten in vogelvlucht: foto's vanaf torens en uit vliegtuigen. Bij de voorbereiding merken we dat de datering van de foto's vaak ontbreekt. Daarom is de insteek deze keer iets anders. Alje vertelt niet alleen maar hij vraagt ook om informatie. Vrijwilliger Rob zit klaar met pen en papier om de opmerkingen te noteren.

Er ontstaat een levendige discussie. Dateren van foto's is nog niet eenvoudig. Vooral als je het uit je hoofd moet doen. Wanneer was nou ook alweer de brand in de bioscoop? Staat de particuliere gasfabriek van Roelfsema nog op deze foto? In welk jaar kwam de hoogbouw van het ziekenhuis?
En wie woonde naast wie? Het wordt nog leuker als de auto's op de foto een rol gaan spelen. Is die ene auto nu een Volvo katterug of een Citroen A-zoveel? En vanaf wanneer reden die auto's rond?

Het was een erg leuke middag. Een presentatie waar het publiek de hoofdrol speelt, dat moeten we absoluut vaker doen.

Geen opmerkingen: