woensdag 13 augustus 2014

Reizen met Crebas: de monumentendaglezing

Hendricus Albertus Crebas heette hij. Een leerling van het gymnasium uit Winschoten, oorspronkelijk afkomstig uit de Nieuwe Schans. Zoon van een arts, die jong overleed en opgevoed door een beambte van de douane in de schans.

Hij reist in 1851 met zijn vrienden van Winschoten naar Delft. Onderweg beschrijft hij levendig wat hij meemaakt. De route, de mensen die hij tegenkomt, de kwaliteit van het vervoer, de gebouwen en hier en daar een kleine 'ramp'.

Dit reisverslag is een prachtige basis voor de inmiddels traditionele lezing op de Open Monumentendag dit jaar, met het thema 'Op reis'. En dat gaan we doen. We reizen door het Nederland van midden negentiende eeuw en kijken door de ogen van een jonge man.

Het lezen van het verslag van Crebas heeft veel vragen bij me opgeroepen. Ik wil u meenemen op de reis die ik maak om die vragen te beantwoorden. We gaan stap voor stap door het onderzoek en leren Hendrikus en zijn vrienden langzaam wat beter kennen.

Voor deze reis nodig ik u van harte uit op 12 september in het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt. De lezing begint om 14:30. U bent welkom voor koffie en thee vanaf 14:00 uur. De toegang is € 10,00.

Geen opmerkingen: