woensdag 25 november 2009

Het digitale loket

We hebben er lang aan gewerkt en nu is het zover... Vrijdag presenteer ik het digitale archiefloket. Ik heb ervoor gekozen om dit te doen op een typisch Oldambtster lokatie: museumboerderij Hermans Dijkstra. Het is een oude, imposante boerderij in Midwolda, met een Groninger slingertuin ervoor.

Het werd ook wel weer tijd voor een feestje. Anderhalf jaar geleden was het openeningsfeest van het CHC. Toen was er een overvolle zaal in de bibliotheek in Winschoten. Nu hoop ik op een volle zaal in Midwolda. Toen hebben de voorzitter, Gerard van den Broek, en ik het programma gevuld. Nu spreken Jona van Keulen, Yola de Lusenet en ikzelf. Een programma gevuld door vrouwen. Nelie zou trots op me zijn.

Jona en ik kennen elkaar al jaren. Zij heeft aan de wieg gestaan van mijn carriere als archivaris. We werken, sinds ik streekarchivaris ben, intensief samen. We hebben workshops georganiseerd over historisch onderzoek op het web. We hebben een archiefspreekuur gehouden in alle Oldambtster bibliotheken. We werken samen aan de Beeldbank in Groningen. En we hebben samen het digitale loket gemaakt.

Jona is hoofd publieksdiensten en rijksarchivaris bij de Groninger Archieven. Samenwerking met de Groninger Archieven ligt voor de hand. Alle archieven van voor 1811 liggen daar. Alles bij elkaar zijn dat meer strekkende meters dan de gemeentarchieven bij elkaar. Als ik de geschiedenis van het Oldambt wil promoten kan ik niet doen zonder de Groninger Archieven.

Met Yola ligt het anders. Vrijdag zien wij elkaar voor het eerst. We hebben elkaar vooral telefonisch gesproken. De aanleiding van onze gesprekken was haar onderzoek naar beeldbanken op Internet. Zij gaf mij in die gesprekken een interessant beeld van de invloed van Internet op erfgoedpresentaties. Ik heb heel geboeid naar haar zitten luisteren. Het is dus niet voor niets dat ik haar heb gevraagd om te komen.

Ik kijk uit naar vrijdag. Het wordt vast een mooie middag. Ik vertel nog wel hoe het was.

1 opmerking:

Otto S. Knottnerus zei

Marianne, jij hebt wel lef, zo midden in het oude mannetjesputtersland. ;-)