maandag 28 februari 2011

Dag van het compliment

1 Maart is de landelijke dag van het compliment. Dat is een mooie aanleiding voor mij op even stil te staan bij iedereen die van het CHC een compliment verdient. Ik moet dan beginnen bij de vrijwilligers. Ze komen elke week trouw om te zorgen dat het historisch leescafé open kan zijn en de projecten door blijven lopen. Een greep uit wat zij allemaal doen:

Fokko en Eddy, die wekelijks een paar middagen aanschuiven achter de scanner en samen de Beeldbank en de digitale studiezaal vullen. Twee projecten waar ik nauwelijks omkijken naar heb. Ze hebben onlangs met hun ideeën het verzamelen van de fotocollectie weer een nieuwe impuls gegeven. Fokko, Eddy: mijn complimenten!

Miep zorgt iedere week dat wordt vastgelegd wat er over ons en over culturele activiteiten in de krant staat. In de afgelopen jaren heeft ze een behoorlijk bestand opgebouwd. Verder is ze iedere lezing of cursus aanwezig en zorgt ze dat ik zeker kan zijn van goede verzorging van onze gasten met kopjes koffie en thee. Een hele geruststelling voor mij. Miep: mijn complimenten!

Corry zorgt voor onze ICT. In ieder probleem bijt zij zich net zo lang vast tot het is opgelost. En daarnaast is zij mijn steun en toeverlaat bij het project van de Canon. Ik merkte het laatst nog weer eens goed toen je ziek was, Corry. Waar jij allemaal aan denkt: mijn complimenten!

Harry doet het stamboomonderzoek. Door zijn oprechte belangstelling voor het onderzoek van anderen is hij bij uitstek de gastheer voor de genealogen die bij ons onderzoek komen doen. Daarnaast doet hij iedere lezing en cursus de kas. En dat gaat bijzonder secuur, precies wat we nodig hebben. Harry: mijn complimenten!

Jantje heeft al menig document ingetypt en database gemaakt. Herinneringen van vroeger zijn intussen digitaal beschikbaar en overzichten van bouwvergunningen te doorzoeken. Verder is zij degene die het project van de Blauwe Schuit ondersteunt met haar adequate notulen. Jantje: mijn complimenten!

Rob is de ontdekker van onze vrijwilligers. Hij vindt glasnegatieven, een verzameling Groninger gedichten, foto's en verhalen. Zijn interviews vormen de basis van een boek dat we gaan uitbrengen dit jaar en voor boeiende gesprekken tijdens het laatste uurtje van de werkweek op vrijdag. Rob: mijn complimenten!

En dan onze laatste aanwinst: Dik, het kunstzinnig brein van het CHC. Hij is nog niet zo lang bij ons. Maar, zoals hij het zelf zegt: 'in een fluitje van een cent' bedenkt en maakt hij de mooiste dingen. Dat belooft nog veel. Dik: mijn complimenten!

Los van deze vaste vrijwilligers zijn er ook complimenten voor anderen, die tijdelijk met ons meewerken.
Tsjerkje voor het brengen van het idee van de Blauwe Schuit. En voor het aanhoudend enthousiasme hierover. Engel voor het steunen van dit project met onder andere zijn vaardigheden als leraar geschiedenis en contacten bij het Dollardcollege. Bert en Peter voor de betrokkenheid bij de documentaire en de mooie beelden die er tot nu toe zijn gemaakt. En allen voor het samen opbouwen van een mooi, leerzaam en boeiend project.

Wil voor zijn visie op hoe de Canon worden moet in het Oldambt. Voor de uitwerking van de vensters en de vasthoudendheid als het op het resultaat aankomt. Jan Pieter voor alle inbreng uit zijn weergaloze kennis over het Oldambt. En voor alle lezingen en excursies die hij al voor ons gehouden heeft. Alje voor zijn lezingen van de afgelopen jaren en zijn speuren naar archieven die wij zouden kunnen veiligstellen. Nans en Henk voor hun steun aan het CHC, die voortkomt uit een rotsvast geloof dat wij in het Oldambt onmisbaar zijn. En dat is natuurlijk ook zo.

De collega's in de bibliotheek Winschoten, die altijd enthousiast meegenieten van een succesvolle lezing of een tentoonstelling en altijd belangstellend zijn als ik een verhaal te vertellen heb. Ook voor hun steun als het tegen zat en het gemak waarmee samen dingen kunnen organiseren. Jona voor de steun uit Groningen en voor de samenwerking vanaf het begin van het CHC. Matthijs voor de boeiende gesprekken over de toekomst van de cultuurhistorie, die me altijd weer op nieuwe ideeën brengen.

Ik zou zo nog door kunnen gaan over alle mensen die in de afgelopen jaren hun steun hebben gegeven aan het CHC, maar ik laat het hier eerst bij. En dan: volgend jaar is er weer een landelijke complimentendag, dan doe ik dit gewoon nog een keer.

1 opmerking:

Anoniem zei

Marianne, een compliment terug! Omdat we het leuk vinden dat je als een "soort van collega" hier aanschuift tijdens onze koffiepauzes..... Het een vanzelfsprekendheid is geworden om samen te werken, elkaar ondersteuning te vragen. En we het heel attent van je vinden dat jij ons op deze dag een compliment geeft.
Zora (bibliotheek Winschoten)