woensdag 19 maart 2014

Nieuwe aanwinst - proefschrift van Schönfeld

Uit de bibliotheek van het Waterschap Hunze en Aa's kreeg het CHC Oldambt een waardevol boek: het proefschrift van H.I. Schönfeld. Het boek verscheen in 1886 in Groningen. Schönfeld promoveerde op een vergelijking van het Nederlandse en Duitse strafrecht, aan de titel te zien op Klachtdelicten.

Bij zijn promotie was Harbert Ido Schönfeld 25 jaar. Hij werd geboren in Bellingwolde in 1861 als de zoon van Joseph Schönfeld en Wubbina Poppens, aan wie hij zijn proefschrift opdroeg. De akte van zijn geboorte is te zien op de website van alle groningers.

Op latere leeftijd werd Schönfeld burgemeester van Winschoten. Een plein en een singel zijn naar hem vernoemd en het monument dat de bevolking hem gaf voor zijn jubileum siert nog steeds het plein dat zijn naam draagt. Schönfeld zat als burgemeester bijna in ieder bestuur en was betrokken bij tal van activiteiten.

Zijn proefschrift hoort dus zeker thuis in onze bibliotheek. Fijn dat bij het waterschap rekening wordt gehouden met het erfgoed in de regio!

Geen opmerkingen: