zaterdag 10 oktober 2009

Stormvloed 1509

Nieuwe statenzijl
Het is al weer even geleden dat laserstralen de Dollard sierden. Het was de herdenking van de stormvloed in 1509. Een rij kinderen op een podium. Ieder heeft een stormlamp. Het verhaal van Jarfke wordt verteld. Stuk voor stuk verdwijnen de dorpen, gaan de stormlampen uit en draaien de kinderen zich om. Stuk voor stuk verschijnen de laserstralen op de Dollard.

Er was veel belangstelling. Tijdens het verhaal van de dorpen stond de weg naar de sluis van Nieuwe Statenzijl vol mensen. Ook op de dijk was het druk. Ik heb geprobeerd een foto te maken van de toeschouwers, maar helaas was mijn camera niet sterk genoeg. Eerder op de avond lukte het mij wel: spelende kinderen bij het monument.

Het was een mooie manifestatie. Wat ik vooral indrukwekkend vond, was de wetenschap dat aan de andere kant van het water ook een grote groep mensen stond. Zij hoorden hetzelfde verhaal. Ook bij hen gingen stuk voor stuk de dorpen ten onder en verschenen de lichtstralen. Mooi gecoördineerd.

Aan het einde van het verhaal, toen alle laserstralen te zien waren, hoorden we de noodklok luiden. Dat was een mooi slot. Helaas kwam er daarna popmuziek uit de luidsprekers. Volgens mij was stilte mooier geweest. Het is mijn smaak niet, popmuziek, daar kan het natuurlijk ook aan liggen. Al met al sloot ik mij tevreden aan in de lange rij auto's die Nieuwe Statenzijl verlieten.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Marianne,
Ik was erbij met man en zoon. Ik kan me geen popmuziek herinneren! Wel het gebeier van de klokken. En dat het iets heeft, zo'n dijk bij nacht ook a staat hij vol met mensen!
Groet, hennie

Anoniem zei

Hallo.

Graag wil ik een reactie plaatsen want ik heb deze dag als iets bijzonders beschouwd vooral richting de geschiedenis waar natuurlijk het fenomeen popmuziek genoemd in het verhaal niet bij hoort. ik moet dan ook zeggen dit laatste niet het geval was. niet in de vroege middag zeker niet na of tijdens de plechtigheid achter de dijk. bedroevend vond ik het dat vele bestuurders die het normaal zo hoog hebben met dit alles niet heb gehoord of gezien maar het ondanks dit zeker duizend bezoekers aan het denken heeft gezet.

joop plat