Het cursuslokaal zat vol. Naast de vaste cursisten schoof een heel aantal eendagsgasten aan. Het was druk, het was gezellig en het was boeiend. Zó boeiend dat we de pauze maar hebben ingekort.
Ko Lenting reisde met ons langs een indrukwekkende lijst verdedigingswerken en vertelde het verhaal van hun ontwikkeling en bewoning. Hij had een mooie metalen koffer bij zich. Daarin zaten bijzondere vondsten uit de regio. Iedereen kon ze van dichtbij bekijken en even vasthouden. Dat zal ons niet snel weer een keer gebeuren, denk ik zo.
Wat is niet meer zal vergeten, is hoe goed er werd nagedacht over de opbouw. Hoe kon je het best de vesting verdedigen, wat was de beste hoek om te schieten. Hoe kon de vijand zo lang mogelijk op afstand gehouden worden? Dat leidde tot bijzonder gevormde wallen, waterpartijen, pallisaden en, tot onze verrassing, meidoornhagen.
De vesting Boertange vanuit de lucht |
Het leidde er ook toe dat lange tijd de plattegrond van de vesting niet werd ingevuld. De vijand kon op deze manier niet weten waar de wapens en het kruid lagen. Ik heb me dat vaak afgevraagd bij de oude plattegrond van Winschoten. Soms is de oplossing zó logisch......
Plattegrond van de vesting Oudeschans, hier wel met de bebouwing |
Wijbrand Havik nam ons weer op een andere reis, een langs de boerderijen. De indrukwekkende gevels van de voorhuizen zijn bij de cursisten wel bekend. Maar voor wie leert kijken is er veel meer te zien dan alleen baksteen en stucwerk. En dan de plattegrond. Die is terug te voeren op de oudste boerderijen die zijn gevonden bij Ezinge. Pas in de laatste vijftig jaar is daarin verandering gekomen.
Als afsluiting van zijn verhaal toonde Wijbrand de ontwikkeling van de moderne boerenschuren. Dat ziet er vaak heel anders, heel futuristisch uit. Het is een boeiende ontwikkeling die balanceert tussen de geschiedenis en de moderne eisen van de agrarische sector. Zo zijn we in één middag langs eeuwen bewoningsgeschiedenis gekomen.
De volgende cursusmiddag is op 28 januari. De middag heet: Geloof het of niet. Jan Pieter Koers komt langs om te vertellen over de kerken, de kloosters en mijn favoriet: dominee Schortinghuis.
2 opmerkingen:
Heel erg leuk! Van wanneer is de prent van Oudeschans?
Ik heb het even voor je nagevraagd bij de spreker. De tekening stamt uit 1771 en is gemaakt door Dalhoff. Vriendelijke groet, Marianne
Een reactie posten