VMBO-leerlingen van het Dollardcollege hebben zich de afgelopen weken op een bijzondere manier ingezet voor de cultuurhistorie van het Oldambt. In groepjes hebben ze plannen bedacht om musea in en rondom Winschoten aantrekkelijker te maken voor jongeren. Ze maakten plannen ter waarde van € 1.500,00.
Als coördinator van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt was ik in de beginfase contactpersoon tussen de school en de musea. En woensdag zat ik in de jury. De leerlingen presenteerden hun plannen en samen met de wethouder cultuur Bard Boon en een medewerkster van het Groninger Museum moest ik beoordelen welk plan het beste was.
We hadden drie criteria. De wethouder beoordeelde welk plan volgens hem het best zou vallen in de gemeenteraad. De medewerkster van het Groninger Museum keek naar de educatieve en museale kwaliteit en ik beoordeelde of het een waardevolle aanvulling was in het cultuurhistorisch aanbod van de regio.
Moeilijk, moeilijk, moeilijk en ontzettend leuk, dat was het. Ze zeggen wel dat vreemde ogen dwingen. Hier zijn het de vreemde ogen die kritisch de vinger op de zere plek weten te leggen. Wat een goede analyses en wat een goede presentaties. Menig volwassene zou er jaloers op zijn.
De prijs ging uiteindelijk naar het stoomgemaal. Bas en Nicolay hadden al snel in de gaten dat het vooral een museum was voor kenners en liefhebbers en dat het meer informatie nodig is over wat een stoomgemaal nu precies is om jongeren naar binnen te krijgen. Techniek is interessant genoeg, maar dat moet je wel overbrengen. Ze hadden allerlei voorstellen. Eén daarvan kunnen ze nu uitwerken. Ik hoop binnenkort te kunnen vertellen wat het geworden is.
Alle musea hebben er iets aan gehad. De leerlingen willen toch graag hun plannen uitvoeren, ook al hebben ze het geld niet gekregen. Ze kunnen in ieder geval hun hulp goed gebruiken in de musea. Voor iedereen was dit een heel positief project en zeker voor herhaling vatbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten